Piersi kurczaka faszerowane oliwkami

Pomysł na nadzianie mięsa kurczaka oliwkami, suszonymi pomidorami oraz serem typu feta pojawił się w naszych głowach już rok temu. Wtedy podeszliśmy ambitnie do tematu i nadzialiśmy całego wytrybowanego kurczaka. Pracochłonne usuwanie kości okazało się i tak łatwiejsze niż obrazowe opisanie tego procesu i zrezygnowaliśmy z opublikowania przepisu. W tym roku powróciliśmy do pomysłu na to danie i zrobiliśmy piersi kurczaka faszerowane oliwkami, które są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania.
Piersi kurczaka faszerowane oliwkami – składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 1/2 słoiczka zielonych oliwek
- 7 suszonych pomidorów w zalewie
- 100 g sera typu feta
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Czarne i zielone oliwki oraz suszone pomidory i ser feta przełożyć do malaksera, drobno zblendować.
W piersiach z kurczaka ostrym nożem zrobić głębokie nacięcie, zaczynając od grubszej strony. Łyżeczką nakładać w nie farsz, wciskając go w głąb mięsa. Otwory po nacięciu spiąć wykałaczkami.
Piersi z wierzchu oprószyć solą, pieprzem oraz czerwoną papryką, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40 minut.
Piersi kurczaka faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami podawać z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz lekką surówką.
|
Podobne przepisy
