Soczysty schab ze śliwką

Na naszych świątecznych stołach bardzo często pojawia się pieczone w domu mięso, czy to do obiadu, czy też podawane na zimo na półmisku, dlatego proponujemy przygotowanie schabu ze śliwką. Dzięki owocom i ziołom schab zyska dodatkowego smaku i aromatu, będzie także odświętnie wyglądał na talerzu.
Soczysty schab ze śliwką – składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 100-150 g śliwek suszonych
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
|
Przygotowanie
Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować.
W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić nacięcie, nóż kilka razy obrócić, aby było one szersze. Włożyć suszone śliwki.
Z oliwy i przypraw (bez liści laurowych) zrobić marynatę, dokładnie pokryć nią mięso. Na spód i wierzch schabu położyć liście laurowe. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 dni.
Po tym czasie mięso wyjąć, zdjąć folię i włożyć do woreczka do pieczenia. Zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Schab piec w 180oC, przyjmując na każdy kilogram mięsa 1 godzinę.
|
Podobne przepisy
