Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa

Czy czekoladę można zjeść na obiad? Okazuje się, że jak najbardziej. 🙂 U nas pojawiła się w postaci dwukolorowej zupy przygotowanej z mlecznej i białej czekolady. Żeby nadać jej dodatkowego kokosowego i migdałowego smaku, troszkę się przy jej robieniu pobawiliśmy. Zabawa przeniosła się na talerz, gdzie chcieliśmy uzyskać miłe dla oka wzorki, co widać – udało się. 🙂
Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa – składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady białej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 60 g wiórek kokosowych
- 60 g płatków migdałowych
- 1 litr mleka
|
Przygotowanie
Wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe wsypać oddzielnie do dwóch garnków, do każdego z nich wlać po pół litra mleka. Gotować na wolnym ogniu, aż mleko się zredukuje do połowy.
Zawartość obu garnków rozdrobnić blenderem, przecedzić przez gęste sito, aby uzyskać mleko kokosowe i migdałowe. Obie pozostałe masy nie będą dalej używane.
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuścić osobno obie czekolady. Mleczną wymieszać z mlekiem kokosowym, białą połączyć z mlekiem migdałowym. Przestudzić i wstawić do lodówki, aby czekolady zgęstniały.
Śmietankę kremówkę ubić, dodać do białej czekolady.
Na talerz naprzemiennie nalewać po kilka łyżek białej i mlecznej czekolady. Przy pomocy wykałaczki można wykonać ozdobne wzorki.
|
Podobne przepisy
