Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa

M&B
Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa

Czy czekoladę można zjeść na obiad? Okazuje się, że jak najbardziej. 🙂 U nas pojawiła się w postaci dwukolorowej zupy przygotowanej z mlecznej i białej czekolady. Żeby nadać jej dodatkowego kokosowego i migdałowego smaku, troszkę się przy jej robieniu pobawiliśmy. Zabawa przeniosła się na talerz, gdzie chcieliśmy uzyskać miłe dla oka wzorki, co widać – udało się. 🙂

Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa – składniki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 1 litr mleka




Przygotowanie

Wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe wsypać oddzielnie do dwóch garnków, do każdego z nich wlać po pół litra mleka. Gotować na wolnym ogniu, aż mleko się zredukuje do połowy.

Zawartość obu garnków rozdrobnić blenderem, przecedzić przez gęste sito, aby uzyskać mleko kokosowe i migdałowe. Obie pozostałe masy nie będą dalej używane.

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuścić osobno obie czekolady. Mleczną wymieszać z mlekiem kokosowym, białą połączyć z mlekiem migdałowym. Przestudzić i wstawić do lodówki, aby czekolady zgęstniały.

Śmietankę kremówkę ubić, dodać do białej czekolady.

Na talerz naprzemiennie nalewać po kilka łyżek białej i mlecznej czekolady. Przy pomocy wykałaczki można wykonać ozdobne wzorki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis