Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Śliwkowy sernik na zimno

śliwkowy sernik na zimno

Śliwkowy sernik na zimno? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. 🙂

Składniki na śliwkowy sernik na zimno

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka z jajek wielkości L
  • 3 łyżki wody

Śliwkowy sernik:

  • 750 g białego sera
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30 g żelatyny

Orzechowa beza:

  • 3 białka z jajek wielkości L
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Orzechowa beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie.

Na dużej blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na nim odrysować kształt blachy, w którym pieczone będzie ciasto, w środku równomiernie rozprowadzić pianę z białek i orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 40 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Kruche ciasto:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wlać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto.

Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Śliwkowy sernik:

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Owoce wsypać do dużego garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy, dusić pod przykryciem, aż śliwki się rozpadną. Zdjąć pokrywkę, zredukować sok do uzyskania konsystencji luźnego dżemu.

Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać w garnku – uważać, żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości. Wmieszać ją w gorące śliwki, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia.

Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową.

Wykonanie

Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Gdy wierzch śliwowego sernika będzie sztywny, położyć orzechową bezę i ponownie wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.