Śliwkowy sernik na zimno

Śliwkowy sernik na zimno? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. 🙂
Śliwkowy sernik na zimno – składniki
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka z jajek wielkości L
- 3 łyżki wody
Śliwkowy sernik:
- 750 g białego sera
- 2 kg śliwek węgierek
- 200 g cukru
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 30 g żelatyny
Orzechowa beza:
- 3 białka z jajek wielkości L
- 150 g cukru pudru
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Orzechowa beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie.
Na dużej blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na nim odrysować kształt blachy, w którym pieczone będzie ciasto, w środku równomiernie rozprowadzić pianę z białek i orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 40 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Kruche ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wlać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto.
Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Śliwkowy sernik:
Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Owoce wsypać do dużego garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy, dusić pod przykryciem, aż śliwki się rozpadną. Zdjąć pokrywkę, zredukować sok do uzyskania konsystencji luźnego dżemu.
Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać w garnku – uważać, żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości. Wmieszać ją w gorące śliwki, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową.
Wykonanie
Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Gdy wierzch śliwowego sernika będzie sztywny, położyć orzechową bezę i ponownie wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podobne przepisy
