Szarlotka sypana

Sypana szarlotka bez jajek jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Połączone 3 sypkie składniki, przekłada się startymi jabłkami, na wierzch ciasta kładzie się cząstki masła i można powiedzieć, że praca skończona. 🙂 Po raz pierwszy taką szarlotkę z kaszą manną przygotowała Siostra Agata, wszystkim ona bardzo posmakowała, a jedząc ją, nie wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana. Sypaną szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż – podana z gałką lodów będzie doskonałym deserem, który można przygotować niemalże w ostatniej chwili.
Szarlotka sypana – składniki
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 2 1/2 kg jabłek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier do posłodzenia jabłek
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
Wykonanie
Jabłka umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z rodzynkami, orzechami i cynamonem, dosłodzić do smaku.
W misce wymieszać kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia.
Blachę o wymiarach 20/30cm posmarować margaryną, wysypać na dno 1/3 sypkich składników, na to rozłożyć połowę jabłek, ponownie 1/3 sypkich składników, jabłka i resztę sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry masło.
Szarlotkę sypaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (z termoobiegiem), piec około 55 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Podobne przepisy
