Klopsy w sosie miętowo-cytrynowym
Przepis na taką wersję mięsa mielonego – klopsy w sosie miętowo-cytrynowym – znaleźliśmy na kartce wyciętej z gazety. Początkowo wahaliśmy się, czy to dobre połączenie, ale ponieważ lubimy smakowe eksperymenty, zdecydowaliśmy się na zrobienie takich klopsów. Efekt okazał się zadowalający, mięta w połączeniu z cytryną pozwoliła na uzyskanie bardzo orzeźwiającego dania, które z dodatkiem ryżu jest idealne na letnie dni.
Klopsy w sosie miętowo-cytrynowym – składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 500 ml bulionu
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek natki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Miętę i natkę opłukać, posiekać. Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę.
Do miski włożyć mięso mielone, połowę natki, mięty i cebuli, dodać bułkę tartą, jajka oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, uformować małe kuleczki.
Do garnka wlać bulion, wino, sok z cytryny i dołożyć listki laurowe, zagotować. Włożyć klopsy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i wyrzucić listki.
Przed dodaniem śmietany do gorącej zawartości garnka, należy najpierw ją zahartować, czyli wlać do niej 2-3 łyżki wywaru i wymieszać.
Do wywaru dodać zahartowaną śmietanę, skórkę z cytryny, cukier, drugą połowę pietruszki, mięty i cebuli. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie zagotować i podać z klopsikami.
|