Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami

Poprzedni flammkuchen z pieczarkami bardzo nam smakował, dlatego na wczorajszy obiad zrobiliśmy sobie coś podobnego. Tym razem dodatkami były pomidory, mozzarella i odrobina gotowego pesto. Dorzuciliśmy także mały kawałek sera koziego, który został nam z innego dania. Jeżeli ktoś lubi mięsne dodatki, może do flammkuchen dać kiełbasę, szynkę, salami albo jeszcze coś innego, co czeka w lodówce na wykorzystanie. 🙂
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami – składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonej bazylii
- szczypta soli
- dodatkowa mąka do oprószenia
Nadzienie:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki pesto
- szczypta soli i pieprzu
- 250 g pomidorów
- 125 sera mozzarella
|
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nadzienie:
Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki.
Mozzarellę dobrze odsączyć.
Wykonanie
Całą powierzchnię ciasta pokryć kremówką z pesto. Wyłożyć pomidory oraz odrywane kawałki mozzarelli.
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami wstawić na sam dół do nagrzanego do 200oC piekarnika, piec z termoobiegiem 20 minut.
|
Podobne przepisy
