Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami

M&B
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami

Poprzedni flammkuchen z pieczarkami bardzo nam smakował, dlatego na wczorajszy obiad zrobiliśmy sobie coś podobnego. Tym razem dodatkami były pomidory, mozzarella i odrobina gotowego pesto. Dorzuciliśmy także mały kawałek sera koziego, który został nam z innego dania. Jeżeli ktoś lubi mięsne dodatki, może do flammkuchen dać kiełbasę, szynkę, salami albo jeszcze coś innego, co czeka w lodówce na wykorzystanie. 🙂

Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami – składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • dodatkowa mąka do oprószenia

Nadzienie:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki pesto
  • szczypta soli i pieprzu
  • 250 g pomidorów
  • 125 sera mozzarella




Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.

Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie:

Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu.

Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki.

Mozzarellę dobrze odsączyć.

Wykonanie

Całą powierzchnię ciasta pokryć kremówką z pesto. Wyłożyć pomidory oraz odrywane kawałki mozzarelli.

Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami wstawić na sam dół do nagrzanego do 200oC piekarnika, piec z termoobiegiem 20 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis