Wodzianka

M&B
Wodzianka

Jakiś czas temu, przeglądając YT, obejrzeliśmy teledysk do „najlepszej śląskiej zupy”, jaką podobno jest wodzianka. Ponieważ Mój Bartek nigdy o niej nie słyszał, przepisu na nią nie było także w posiadanej przez nas „Kuchni śląskiej”, poszperaliśmy troszkę po Internecie i któregoś bardzo zajętego dnia postanowiliśmy posilić się tą szybką i rzekomo smaczną zupą. Jakby to powiedzieć – do najlepszej zupy było jej daleko. Uwag było sporo, więc oryginalny przepis na wodziankę przedstawiamy Wam w wersji mocno zmodyfikowanej, smak o niebo lepszy. 🙂

Wodzianka – składniki

  • 1 l wody
  • 3-4 kromki chleba
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, maggi do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę pokroić na drobne kosteczki, czosnek rozdrobnić w prasce do czosnku. Dusić je na oleju na złoty kolor.

Chleb pokroić na małe kawałki, podsuszyć na gorącej patelni, aż będzie rumiany.

W garnku zagotować wodę, ostrożnie dołożyć do niej podsmażone cebulę i czosnek, doprawić do smaku maggi, solą i pieprzem.

Na talerz wyłożyć podsmażony chleb, zalać go gorącą wodą z przyprawami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wodzianka
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis