Placek z czerwonej kapusty i pora

Czerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie w nowych wydaniach.
Placek z czerwonej kapusty i pora – składniki
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
Nadzienie:
- 400 g czerwonej kapusty
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30oC), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać oliwę, sól i wyrośnięty rozczyn, wymieszać i dokładnie zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Ciastem wyłożyć dno tortownicy i jej boki do połowy wysokości. Przykryć ściereczką, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście oraz głąb, odważyć potrzebną ilość, pokroić na wąskie paski.
Por umyć, pokroić w plasterki.
Na patelnię wlać olej, wsypać kapustę i por, dodać drobno posiekane ząbki czosnku, smażyć 30-40 minut – od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec dosypać cukier, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć kapustę z porem, następnie zetrzeć lub rozłożyć żółty ser.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 25-30 minut.
|
Podobne przepisy
