Sałatka śledziowa po wiedeńsku
Sałatka śledziowa po wiedeńsku to efekt przeglądania naszych przepisów na blogu. Zauważyliśmy wtedy, że ostatni przepis na sałatkę ze śledziami opublikowaliśmy w grudniu i od tego czasu te morskie ryby musiały trochę czekać na ponowne pojawienie się na naszym stole. Ale jak już się na nim znalazły, to od razu w światowym, a dokładniej wiedeńskim wydaniu. Chociaż niektórych może zaskoczyć gruszka i jabłko dodane do słonych śledzi w sałatce śledziowej po wiedeńsku, to towarzystwo słodkich owoców wraz z warzywami doskonale im pasowało. 🙂
Sałatka śledziowa po wiedeńsku – składniki
- 250 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 3 małe ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Śledzie wypłukać, a jeśli są słone, namaczać w zimnej wodzie przez godzinę. Odsączyć, pokroić na małe kawałki.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, ugotować, przestudzić. Pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w kostkę.
Białą fasolę przepłukać, zostawić na sitku do odkapania.
Jabłko, gruszkę oraz cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Do miski wsypać wszystkie składniki sałatki (część można zostawić do dekoracji), połączyć z sosem przygotowanym ze śmietany i majonezu. Sałatkę śledziową po wiedeńsku doprawić pieprzem do smaku.