Sałatka śledziowa po wiedeńsku

M&B
Sałatka śledziowa po wiedeńsku

Sałatka śledziowa po wiedeńsku to efekt przeglądania naszych przepisów na blogu. Zauważyliśmy wtedy, że ostatni przepis na sałatkę ze śledziami opublikowaliśmy w grudniu i od tego czasu te morskie ryby musiały trochę czekać na ponowne pojawienie się na naszym stole. Ale jak już się na nim znalazły, to od razu w światowym, a dokładniej wiedeńskim wydaniu. Chociaż niektórych może zaskoczyć gruszka i jabłko dodane do słonych śledzi w sałatce śledziowej po wiedeńsku, to towarzystwo słodkich owoców wraz z warzywami doskonale im pasowało. 🙂

Sałatka śledziowa po wiedeńsku – składniki

  • 250 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz do smaku




Przygotowanie

Śledzie wypłukać, a jeśli są słone, namaczać w zimnej wodzie przez godzinę. Odsączyć, pokroić na małe kawałki.

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, ugotować, przestudzić. Pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w kostkę.

Białą fasolę przepłukać, zostawić na sitku do odkapania.

Jabłko, gruszkę oraz cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Do miski wsypać wszystkie składniki sałatki (część można zostawić do dekoracji), połączyć z sosem przygotowanym ze śmietany i majonezu. Sałatkę śledziową po wiedeńsku doprawić pieprzem do smaku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka śledziowa po wiedeńsku
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis