Pieczone udka kaczki
Podczas zakupów wypatrzyliśmy kaczkę w cenie zachęcającej do kupienia. Ponieważ lubimy to wyraziste w smaku mięso, wylądowało w naszym koszyku. Kilkukrotnie piekliśmy już całą kaczkę, więc tym razem została ona podzielona na części, z których przygotowaliśmy trzy potrawy – w tym pieczone udka kaczki. Wyszły one miękkie, soczyste i z bardzo chrupiącą skórką, aż szkoda, że kaczka ma tylko dwie nogi. 😉
Pieczone udka kaczki – składniki
- 2 udka z kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do miękkiego masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać.
Udka oprószyć pieprzem, natrzeć z dwóch stron solą oraz ziołami. Od strony bez skórki mięso dodatkowo natrzeć masłem z czosnkiem. Przykryć, włożyć na noc do lodówki.
Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, aby nabrało pokojowej temperatury. Następnie ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec z termoobiegiem przez 30 minut. Po tym czasie formę wyjąć, udka odwrócić na drugą stronę, wlać wywar drobiowy i ponownie wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Od czasu do czasu mięso należy odwracać i polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Pieczone udka kaczki można podawać np. z kopytkami, ziemniakami z wody i bukietem surówek lub zasmażanymi buraczkami.
|
2 Komentarze
M&B
6 października 2024 at 18:07
Dziękujemy za komentarz i oczywiście cieszymy się, że udka smakowały. 🙂
alina
6 października 2024 at 16:57
Super przepis, POLECAM