Choinka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, a przede wszystkim pozwala tworzyć smakołyki w krótkim czasie. Choinka z ciasta francuskiego z dżemem dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje i z powodzeniem może być jedną z jadalnych ozdób stołu. Do jej wykonania należy użyć gęstego dżemu, a bardziej płynny najlepiej zredukować w garnku przez podgrzewanie. Pozostałe ciasto także można nadziać dżemem i np. zwinąć w zgrabne rogaliki.
Choinka z ciasta francuskiego – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- gęsty dżem
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mleka
|
Przygotowanie
Ciasto francuskie – rozłożone na papierze do pieczenia – złożyć na pół wzdłuż krótszej krawędzi, wyciąć z niego kształt choinki z pniem.
Zdjąć górną część, dolną posmarować dżemem (ale nie za dużo, bo wypłynie podczas pieczenia), posypać cynamonem i ewentualnie cukrem wedle uznania. Położyć z powrotem drugą część ciasta.
Po obu stronach – zaczynając od dołu drzewa – ponacinać cienkie paski, na górze zostawiając trójkącik. Na koniec powykręcać każdy z pasków i całą choinkę lekko nawilżyć mlekiem.
Wstawić do nagrzanego do 220oC piekanika (z termoobiegiem), piec 15-18 minut.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Cukry Proste
2 grudnia 2015 at 13:40
Super pomysł:)