Angielska zapiekanka
Zapiekankę angielską mieliśmy zrobić razem dzień wcześniej, ale plany się zmieniły i przygotowanie jej pozostało dla mnie. Do tej pory chyba nawet jej nie jadłem, więc wybrałem jej prostą wersję z niewielką ilością składników, żeby i sobie ułatwić pracę i oczekiwany rezultat się zgadzał. Szybko się z nią uporałem, angielska zapiekanka ładnie się upiekła i była naprawdę smaczna. Część została nam na następny dzień, przed jej podgrzaniem górę ziemniaków posmarowaliśmy cienką warstwą masła, co dało dodatkowy przyjemny smak i uchroniło ziemniaki przed wyschnięciem.
Angielska zapiekanka – składniki
Mięsna warstwa:
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Puree ziemniaczane:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 ugotowany pasternak (ok. 150 g)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
- 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- sól do smaku
|
Przygotowanie
Mięsna warstwa:
Cebulę pokroić na drobną kostkę, marchewkę na cienkie plasterki, razem wsypać na patelnię z lekko nagrzanym olejem, smażyć 10 minut.
Do marchewki z cebulą dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażyć 15 minut.
Dodać tymianek, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki, pasternak, mleko i masło pognieść na puree, dodać gałkę muszkatołową i ewentualnie doprawić solą.
Wykonanie
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso z warzywami, na nie puree ziemniaczane. Angielską zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 25 minut.
W przepisie podana jest ilość na naczynie wielkości ok. 25×20 cm.
|