Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Papryka na parze z różnymi dodatkami zawsze sprawdzi się jako pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe lub jako pomysł na kolację na ciepło. Prezentowaną Wam wersję papryki na parze zrobiliśmy z dodatkiem ryżu, mięsa mielonego, kalafiora oraz suszonych pomidorów z zalewy.
Składniki na paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami
- 100 g ryżu
- 250 g mięsa mielonego
- 4 papryki
- 2-3 różyczki kalafiora
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Paprykę umyć, odciąć jej górną część, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.
Różyczki kalafiora umyć, podzielić na mniejsze kawałki.
Pomidory wyjąć z oleju, odsączyć, pokroić w paski.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, kawałki kalafiora, paski pomidorów oraz 2 łyżki oleju z zalewy i zioła prowansalskie. Całość przemieszać, smażyć 3-4 minuty, na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciepłym nadzieniem napełnić papryki, przykryć odciętą częścią. Włożyć do garnka do gotowania na parze, postawić na ogniu i gotować 20-25 minut.
Paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami podawać od razu na gorąco, może również przygotować do potrawy sos ziołowy lub czosnkowy na bazie jogurtu i śmietany.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Joasia.R
27 marca 2018 at 20:44
Super pomysł, paprykę faszerowaną zawsze robiłam w piekarniku ale tak jest zdrowiej.