Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Papryka na parze z różnymi dodatkami zawsze sprawdzi się jako pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe lub jako pomysł na kolację na ciepło. Prezentowaną Wam wersję papryki na parze zrobiliśmy z dodatkiem ryżu, mięsa mielonego, kalafiora oraz suszonych pomidorów z zalewy.

Składniki na paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami




Wykonanie

Paprykę umyć, odciąć jej górną część, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.

Różyczki kalafiora umyć, podzielić na mniejsze kawałki.

Pomidory wyjąć z oleju, odsączyć, pokroić w paski.

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, kawałki kalafiora, paski pomidorów oraz 2 łyżki oleju z zalewy i zioła prowansalskie. Całość przemieszać, smażyć 3-4 minuty, na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciepłym nadzieniem napełnić papryki, przykryć odciętą częścią. Włożyć do garnka do gotowania na parze, postawić na ogniu i gotować 20-25 minut.

Paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami podawać od razu na gorąco, może również przygotować do potrawy sos ziołowy lub czosnkowy na bazie jogurtu i śmietany.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami
Autor
Opublikowane

1 Komentarz

  1. 27 marca 2018    

    Super pomysł, paprykę faszerowaną zawsze robiłam w piekarniku ale tak jest zdrowiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.