Surówka z kiszonych buraków z porem

Surówka z kiszonych buraków to pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz czerwony. Szkoda marnować tak zdrowe i smaczne warzywa, dlatego zamiast wyrzucać buraki do kosza można je wykorzystać do zrobienia prostych surówek – w połączeniu np. z jabłkami i porem. Do starcia buraków najlepiej użyć gumowych rękawiczek, ponieważ dłonie mocno się farbują i nawet następnego dnia mogą pozostać na nich ślady. Mimo tego warto przygotować pyszną i zdrową surówkę z kiszonych buraków z porem.
Surówka z kiszonych buraków z porem – składniki
- 300 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony)
- 2 średnie słodkie jabłka
- 1 średni por (biała część)
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki majonezu
|
Przygotowanie
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także na dużych oczkach do miseczki z burakami.
Por umyć, pokroić na cienkie plasterki, pooddzielać od siebie krążki, dodać do pozostałych składników.
Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, surówkę z buraków kiszonych z porem odstawić do przegryzienia się smaków.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
nietylkopasta.pl
2 grudnia 2015 at 15:14
Połączenia buraków z porem jeszcze nie robiłam, ale brzmi interesująco