Surówka z kiszonych buraków z porem

M&B
Surówka z kiszonych buraków z porem

Surówka z kiszonych buraków to pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz czerwony. Szkoda marnować tak zdrowe i smaczne warzywa, dlatego zamiast wyrzucać buraki do kosza można je wykorzystać do zrobienia prostych surówek – w połączeniu np. z jabłkami i porem. Do starcia buraków najlepiej użyć gumowych rękawiczek, ponieważ dłonie mocno się farbują i nawet następnego dnia mogą pozostać na nich ślady. Mimo tego warto przygotować pyszną i zdrową surówkę z kiszonych buraków z porem.

Surówka z kiszonych buraków z porem – składniki

  • 300 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony)
  • 2 średnie słodkie jabłka
  • 1 średni por (biała część)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki majonezu




Przygotowanie

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także na dużych oczkach do miseczki z burakami.

Por umyć, pokroić na cienkie plasterki, pooddzielać od siebie krążki, dodać do pozostałych składników.

Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, surówkę z buraków kiszonych z porem odstawić do przegryzienia się smaków.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Surówka z kiszonych buraków z porem
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • nietylkopasta.pl

    2 grudnia 2015 at 15:14

    Połączenia buraków z porem jeszcze nie robiłam, ale brzmi interesująco

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis