Zapiekanka z brukselkami i ziemniakami

Mając dużo obowiązków zawodowych, przygotowujemy sobie obiady od razu na kilka dni. Świetnie sprawdzają się tutaj gulasze, pieczone kawałki mięs oraz zapiekanki. Ostatnią, którą robiliśmy, jest zapiekanka z brukselkami i ziemniakami z dodatkiem wędzonego boczku i sosu beszamelowego. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą, co sprawia, że z przyjemnością będziemy jeść zapiekankę z brukselkami nawet przez trzy dni. 🙂
Zapiekanka z brukselkami i ziemniakami – składniki
- 600 g brukselki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 400 g boczku wędzonego
Sos beszamelowy:
- 1 l mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, a po wystygnięciu obrać, po czym pokroić w grube plastry.
Boczek pokroić w dużą kostkę, wsypać na suchą patelnię, obsmażyć.
Z brukselki usunąć zewnętrzne liście, przekroić na pół. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, wyłowić i odłożyć na durszlak.
Do tej samej wody wrzucić na minutę fasolkę szparagową, odcedzić i przełożyć do boczku, wymieszać.
Do garnka włożyć masło, podgrzewać, aż się rozpuści. Wsypać mąkę, podsmażać, ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Następnie wlać mleko, zwiększyć ogień i cały czas mieszając trzepaczką, gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsypać gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Od razu po przygotowaniu beszamelu rozprowadzić cienką jego warstwę na dnie wysokiego naczynia żaroodpornego. Ułożyć warstwę ziemniaków, na nich rozłożyć połowę brukselek, następnie równomiernie rozsypać boczek z fasolką szparagową, ułożyć resztę brukselek. Warzywa zalać połową sosu beszamelowego, rozłożyć pozostałe ziemniaki i rozprowadzić na nich resztę beszamelu.
Zapiekankę z brukselkami i ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40-50 minut.
Podobne przepisy
