Pstrąg pieczony

Mamy smaka na rybkę? Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli jest to pstrąg pieczony. Czy potrzeba wielu składników? Oczywiście, że nie, jedynie cytrynkę, masło i natkę pietruszki. Jeśli już poradzimy sobie z oczyszczeniem pstrąga, danie mamy właściwie gotowe. Tak się składa, że u nas ostatnio więcej gotuje B., każde danie wychodzi Mu doskonałe, więc i tym razem z pstrągiem pieczonym było podobnie. Zaczynam się obawiać, że wkrótce w kuchni nie będzie dla mnie miejsca. Jeśli jednak mam jeść taką rybę, to mi to pasuje. 🙂
Pstrąg pieczony – składniki
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- 4 plasterki cytryny
- 1/4 pęczka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron i wewnątrz solą i pieprzem. Do środka włożyć masło, po dwa obrane ze skórki plasterki cytryny oraz posiekaną pietruszkę.
Rozłożyć dwa kawałki folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry. Rozprowadzić na nich odrobinę oleju i na każdym położyć rybę. Przed zawinięciem sprawdzić, czy część folii przykrywającej pstrąga od góry także jest pokryta olejem. Zawinąć pstrągi, dokładnie zamykając folię z góry i na bokach.
Pstrąga włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec 30 minut.
|
Podobne przepisy
