Spaghetti z papryką i oliwkami

Nasze obiady zawsze mamy zaplanowane na kilka dni do przodu. Spaghetti z papryką i oliwkami powstało zupełnie spontanicznie, gdy nie mieliśmy czasu na zrobienie zakupów. Krótka inspekcja w lodówce i już mamy pomysł na pyszny obiad z tego co w niej się znajdowało. Dzisiaj szybko powstało kolorowe, sycące, niecodzienne danie. Warto spróbować. 🙂
Spaghetti z papryką i oliwkami – składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 czerwona papryka
- 25-30 czarnych oliwek
- 1 cebula
- 70 g kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże pomidory
- 20 g nasion dyni
- 1/2 papryczki chilli (bez nasion)
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka listków świeżej bazylii
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Paprykę czerwoną i chilli umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, czerwoną pokroić w kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać. Oliwki odsączyć, przekroić na pół, dynię uprażyć na suchej patelni, kiełbasę pokroić w plasterki lub jeszcze na ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić na małą kostkę i wraz z papryką czerwoną smażyć na małym ogniu na patelni. Po kilku minutach dodać kiełbasę i chilli.
Pomidory umyć, pokroić na duże kawałki i wrzucić je na patelnię, gdy papryka będzie prawie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojony w cienkie plasterki czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dołożyć oliwki, posiekaną bazylię oraz uprażone pestki dyni. Podgrzewać do momentu, aż oliwki będą ciepłe.
Makaron spaghetti ugotować wg przepisu na opakowaniu i po odcedzeniu podać z przygotowanym sosem.
Świeże pomidory poza sezonem można zastąpić pomidorami w puszce, nie dodające wtedy do potrawy koncentratu pomidorowego. Zamiast świeżej bazylii można użyć 1/2 łyżeczki bazylii suszonej.
|
Podobne przepisy
