Śledzie z suszonymi pomidorami

W naszych blogowych zasobach mamy jeszcze kilka przepisów przygotowania śledzi, które nie zostały zamieszczone ze względu na zdjęcia. Robiliśmy je bowiem jeszcze w okresie zimowym i zdjęcia mają bożonarodzeniową oprawę, więc przepisy muszą poczekać na swój czas. Przygotowaliśmy jednak śledzie z suszonymi pomidorami, które można zrobić nie tylko na święta, choć i na Wielkanoc będą jak znalazł. 🙂 Dzięki dodatkom suszonych pomidorów oraz rozmarynu śledzie mają słodki i mocno ziołowy smak, a marynata z oleju i ostra cebula doskonale go uzupełnia. Taką wersję śledzi z pewnością można podać na świąteczny stół, a także przygotować je do zjedzenia w zwykłe dni. Polecamy. 🙂
Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami
- 3-4 filety śledziowe a’la matjas
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka kolorowego pieprzu
- 10-14 igiełek suszonego rozmarynu
- 125 ml oleju
- 2 łyżki octu 10%
Wykonanie
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, w połowie czasu ją zmienić. Filety wyjąć, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Suszone pomidory pokroić w paski.
Do czystego słoika wkładać naprzemiennie pokrojone śledzie, suszone pomidory, igiełki rozmarynu oraz cebulę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Wlać ocet, całość zalać olejem. Słoik zakręcić, kilka razy nim obrócić, aby płyny dobrze się rozmieściły. Odstawić do lodówki na 3-4 dni.
Śledzie z suszonymi pomidorami podawać schłodzone z porcją cebuli oraz suszonych pomidorów.
Podobne przepisy





