Śledzie po sułtańsku

M&B
Śledzie po sułtańsku

Kolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku, czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją na świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny.

Składniki na śledzie po sułtańsku




Wykonanie

Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie nie są bardzo słone, wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, przełożyć na sitko i odsączyć.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia.

W słoiku, zaczynając od cebuli, układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi. Śledzie po sułtańsku szczelnie zamknąć, odstawić na jeden – dwa dni do lodówki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Śledzie po sułtańsku
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis