Śledzie po sułtańsku
Kolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku, czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją na świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny.
Składniki na śledzie po sułtańsku
- 500 g filetów śledziowych a’la matjas
- 1/2 szklanki oleju
- 3 cebule
- 100 g rodzynek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- cukier, sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie nie są bardzo słone, wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, przełożyć na sitko i odsączyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia.
W słoiku, zaczynając od cebuli, układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi. Śledzie po sułtańsku szczelnie zamknąć, odstawić na jeden – dwa dni do lodówki.