Sernik kasztanowy
Mając przygotowane wyśmienite puree z kasztanów, zabraliśmy się za robienie sernika kasztanowego na spodzie z ciasteczek Oreo. Robiliśmy go już dwukrotnie, za pierwszym razem użyliśmy sera twarogowego, za drugim zaś dobrej jakości sera z wiaderka. Oba smakowały równie dobrze, ale jeśli wolicie lekkie i puszyste serniki, to bardziej polecamy „wiaderkową” wersję. Dla wyeksponowania smaku kasztanów, można część puree wmieszać w kawałkach do masy serowej. Ponieważ jadalne kasztany są teraz dostępne w hipermarketach, zachęcamy do upieczenia sernika kasztanowego i zaskoczenia Rodziny tą niecodzienną wersją lubianego sernika.
Sernik kasztanowy – składniki
Spód z ciasteczek Oreo:
- 280 g ciasteczek Oreo
- 45 g masła
Masa serowa z kasztanami(składniki w temperaturze pokojowej):
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
- 350 g puree z kasztanów
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g drobnego cukru
- 5 jajek
Przygotowanie
Spód z ciasteczek Oreo:
Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.
Do miski malaksera wrzucić całe ciasteczka Oreo, zmiksować. Wlać masło, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Mieszankę wsypać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa z kasztanami:
Do miski robota wlać kremówkę, dodać ser oraz puree kasztanowe, zmiksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą, wsypać cukier i wbić jajka, krótko zmiksować.
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 160oC (z termoobiegiem), na najniższy poziom wsunąć dużą blachę, wlać do niej 1,5 litra gorącej wody.
Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 60 minut.
Sernik kasztanowy po upieczeniu pozostawić w zamkniętym piekarniku 15 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia. Zimny sernik z kasztanowym puree wstawić na noc do lodówki.