Puree z jadalnych kasztanów
Z części kupionych przez Bartka jadalnych kasztanów zrobiliśmy puree kasztanowe wzbogacone karmelem i nutką rumu. Można przygotować prostszą i szybszą wersję puree, gotując na koniec kasztany z kremówką i cukrem, ale warto poświęcić kilka minut więcej na zrobienie karmelu z tych dwóch składników i dodanie do niego kawałków kasztanów. Nasze karmelowe puree kasztanowe od razu po przestudzeniu wykorzystaliśmy do upieczenia kasztanowego sernika, a resztę zjedliśmy jako dodatek do poobiedniego deseru.
Składniki na puree z jadalnych kasztanów
- 500 g kasztanów
- 50 g cukru
- 200 ml kremówki 30% w temperaturze pokojowej
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka rumu
Wykonanie
Kasztany umyć, włożyć do garnka z wodą. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 20 minut. Odcedzić, najlepiej od razu na gorąco przecinać kasztany na pół i za pomocą łyżeczki wydrążać miąższ.
Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Wlać kremówkę, mieszając, rozpuścić skarmelizowany cukier. Wsypać kasztany, włożyć połówkę laski wanilii wraz z wydrążonymi z niej ziarenkami. Gotować 5-10 minut, często mieszając.
Z ugotowanych jadalnych kasztanów wyjąć laskę wanilii, wlać rum, wymieszać. Całość zblendować na gładkie puree.
Puree z jadalnych kasztanów można wykorzystać do zrobienia np. sernika, kremów do ciast, lodów lub użyć jako część deseru.
1 Komentarze
Magdalena G
9 grudnia 2017 at 20:58
Świetny pomysł 🙂