Puree z jadalnych kasztanów

M&B
Puree z jadalnych kasztanów

Z części kupionych przez Bartka jadalnych kasztanów zrobiliśmy puree kasztanowe wzbogacone karmelem i nutką rumu. Można przygotować prostszą i szybszą wersję puree, gotując na koniec kasztany z kremówką i cukrem, ale warto poświęcić kilka minut więcej na zrobienie karmelu z tych dwóch składników i dodanie do niego kawałków kasztanów. Nasze karmelowe puree kasztanowe od razu po przestudzeniu wykorzystaliśmy do upieczenia kasztanowego sernika, a resztę zjedliśmy jako dodatek do poobiedniego deseru.

Składniki na puree z jadalnych kasztanów

  • 500 g kasztanów
  • 50 g cukru
  • 200 ml kremówki 30% w temperaturze pokojowej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka rumu






Wykonanie

Kasztany umyć, włożyć do garnka z wodą. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 20 minut. Odcedzić, najlepiej od razu na gorąco przecinać kasztany na pół i za pomocą łyżeczki wydrążać miąższ.

Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Wlać kremówkę, mieszając, rozpuścić skarmelizowany cukier. Wsypać kasztany, włożyć połówkę laski wanilii wraz z wydrążonymi z niej ziarenkami. Gotować 5-10 minut, często mieszając.

Z ugotowanych jadalnych kasztanów wyjąć laskę wanilii, wlać rum, wymieszać. Całość zblendować na gładkie puree.

Puree z jadalnych kasztanów można wykorzystać do zrobienia np. sernika, kremów do ciast, lodów lub użyć jako część deseru.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Puree z jadalnych kasztanów
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis