Perliczka pieczona w winie i soku z pomarańczy

Na noworoczny obiad postawiliśmy na stole wielkopolską perliczkę upieczoną w winie i soku z pomarańczy. W połączeniu z sałatką ze szpinaku i granatu był to lekki i smaczny posiłek, w sam raz po sylwestrowych potrawach. Mięso perliczki ma mało tłuszczu i wymaga odpowiedniego podejścia. Poprzednio obkładaliśmy ją boczkiem, a tym razem zamknęliśmy w worku do pieczenia z dużą ilością płynów, co ułatwia pieczenie i pozwala uzyskać soczyste i delikatne mięso.
Składniki na perliczkę pieczoną w winie i soku z pomarańczy
- 1 perliczka (ok. 1,5 kg)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sok z 1 dużej pomarańczy
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Perliczkę umyć, osuszyć, obficie natrzeć solą oraz pieprzem, nogi związać sznurkiem.
Do naczynia włożyć perliczkę, wlać wino oraz sok z pomarańczy, odstawić na dwie godziny. W połowie czasu ptaka przewrócić na drugą stronę.
Po tym czasie perliczkę przełożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę z wina i soku. Worek zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, położyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, uważając, aby worek nie dotykał metalowych części piekarnika.
Perliczkę piec z termoobiegiem przez 90 minut, wyjąć z rękawa, aby mięso odpoczęło. Sos z pieczenia przelać do garnka, zagotować, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Perliczkę pieczoną w winie i soku z pomarańczy podawać w całości lub poporcjowaną z przygotowanym sosem.
|
Podobne przepisy
