Zupa krem z czerwonej kapusty

Z dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. 🙂
Zupa krem z czerwonej kapusty – składniki
- 400 g czerwonej kapusty
- 3 szalotki
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka dżemu śliwkowego
- 1 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana 18%
|
Przygotowanie
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, usunąć głąb, odważyć 400 g, posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małą kostkę.
Szalotki posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dodać kapustę i ziemniaki, podsmażać 5-10 minut.
Do garnka wlać wywar lub rosół, przełożyć do niego zawartość patelni, dodać wino, sok z pomarańczy i dżem, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować 30-40 minut.
Gdy zupa jest już ugotowana, zmiksować ją blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.
Można podawać dodatkowo z kwaśną śmietaną i groszkiem ptysiowym.
|
Podobne przepisy
