Szpecle

Szpecle (Spätzle) są potrawą kuchni niemieckiej, mogą być dodatkiem do zup zamiast makaronu lub podawane z np. serem, boczkiem, kiszoną kapustą stanowić główną część dania. Najłatwiej je przygotować przy użyciu specjalnej tarki ale bardzo dobrze radzi sobie także zwykła łyżka cedzakowa, przez którą przeciska się ciasto do wrzącej wody. Po ugotowaniu szpecle koniecznie trzeba przelać zimną wodą, żeby się nie sklejały.
Szpecle – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sól do gotowania
|
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza. Odstawić na 30 minut.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez tarkę do kluseczek lub łyżkę cedzakową do wrzącej wody.
Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie.
|
Podobne przepisy
