Szpecle

M&B
Szpecle

Szpecle (Spätzle) są potrawą kuchni niemieckiej, mogą być dodatkiem do zup zamiast makaronu lub podawane z np. serem, boczkiem, kiszoną kapustą stanowić główną część dania. Najłatwiej je przygotować przy użyciu specjalnej tarki ale bardzo dobrze radzi sobie także zwykła łyżka cedzakowa, przez którą przeciska się ciasto do wrzącej wody. Po ugotowaniu szpecle koniecznie trzeba przelać zimną wodą, żeby się nie sklejały.

Szpecle – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • sól do gotowania




Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza. Odstawić na 30 minut.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez tarkę do kluseczek lub łyżkę cedzakową do wrzącej wody.

Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie.





szpecle

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szpecle
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis