Sernik na zimno z awokado

Do zrobienia sernika na zimno z awokado zainspirował nas filmik z YT. Była to wersja wegańska, sernik bez sera nas do siebie nie przekonał, więc pomysł zaczerpnęliśmy, ale przepis sami stworzyliśmy. Zanim zabraliśmy się za wrzucenie składników do malaksera, zadbaliśmy, aby awokado było dojrzałe i miękkie, gdyż takie gwarantuje kremową i jednolitą konsystencję sernika. Nasze twarde awokado zamknęliśmy razem z bananami w papierowej torbie, dzięki czemu po dwóch dniach były one gotowe do użycia. Sam pomysł na sernik z awokado może zaskakiwać, warto jednak się skusić i zrobić niezapomniane wrażenie zielonym sernikiem. 🙂
Składniki na sernik na zimno z awokado
Masa serowa:
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 4 dojrzałe awokado (800 g)
- 250 ml soku z limonki (może być z kartonu)
- 150 g drobnego cukru
- 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki żelatyny
Spód z ciastek digestive:
- 300 g czekoladowych ciastek digestive
- 45 g masła
Przygotowanie
Spód z ciastek digestive:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu lub w mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia.
Ciastka digestive włożyć do misy malaksera, zmiksować. Wlać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Mieszankę wysypać na dno tortownicy (24 cm) wyłożone papierem do pieczenia, równomiernie ją rozłożyć i przygnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (ok. 50 ml), pozostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce. Odstawić do wystygnięcia.
Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski blendera, wlać sok z limonki, zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser z wiaderka, kremówkę oraz cukier zmiksować na niewielkich obrotach. Dodawać mus z awokado, miksując w dalszym ciągu na niskich obrotach.
Do masy serowej wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie ją rozprowadzić mikserem lub łyżką.
Wykonanie
Z lodówki wyjąć tortownicę, wylać masę serową, wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Sernik na zimno z awokado pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Marcepanowa kuchnia
28 marca 2018 at 08:52
Sernik z awokado ? Super pomysł , muszę kiedyś spróbować 🙂