Maślane ciasteczka z czekoladą
Są takie desery, które chodzą za nami od dłuższego czasu. Jednym z nich są maślane ciasteczka z czekoladą. Czekoladowe kropelki specjalnie do tego celu zostały kupione już dość dawno temu, ale aż do tej pory ciasteczka były wypierane przez inne słodkości. Na szczęście nie potrzebowaliśmy do nich tych czekoladowych kuleczek, wiec podczas kolejnego dnia kwarantanny mogliśmy wreszcie upiec maślane ciasteczka z czekoladą i wykreślić je z listy słodyczy do zrobienia. Z podanych proporcji wyszło nam 20 chrupiących i miękkich w środku ciasteczek z czekoladą.
Maślane ciasteczka z czekoladą – składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki chlebowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 125 g masła
- 100 g czekoladowych kropelek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
|
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę pszenną i chlebową, dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, sodę i sól, wymieszać składniki. Następnie dodać masło, rozgnieść je między palcami. Wlać jajko i żółtko, zagniatać ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć, dosypać czekoladowe kropelki. Brać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować z niego kształtne kulki i układać na talerzu. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do lodówki na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175oC.
Schłodzone maślane kulki wyjąć z lodówki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy między nimi. Wstawić do piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 18 minut.
Po wyjęciu z piekarnika maślane ciasteczka z czekoladą pozostawić przez kilka minut na blasze. Po ostygnięciu najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
|