Zapiekanka szpinakowa z jajkami

Na wielkanocnym stole może pojawić się nasza dzisiejsza propozycja, czyli zapiekanka szpinakowa z jajkami. Ta prosta do zrobienia zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem i jajkami może stanowić smaczną alternatywę dla świątecznych sałatek, ma w sobie bowiem wszystko, co kojarzy się z wiosennymi świętami. Mowa tutaj o żółtym i zielonym kolorze oraz oczywiście o jajkach. 🙂
Zapiekanka szpinakowa z jajkami – składniki
- 500 g świeżego szpinaku
- 600 g ziemniaków
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 4-5 jajek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g żółtego sera w kostce
- czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
- czubek łyżeczki imbiru
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do smażenia i natłuszczenia formy
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do przestygnięcia, po czym obrać i pokroić w plasterki.
Szpinak opłukać, odkroić łodyżki, które następnie posiekać. Liście szpinaku przekroić na kilka części.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zeszklić. Dodać do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać.
Na tę samą patelnię wsypać łodyżki szpinaku, smażyć je 2-3 minuty, dołożyć liście szpinaku. Całość smażyć jeszcze kilka minut, aż liście się skurczą i zmienią kolor na ciemnozielony. Wlać kremówkę, wymieszać, doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, chili, solą i pieprzem. Gotować 5 minut.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem, wyłożyć plastry ziemniaków, oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie rozprowadzić przygotowany wcześniej szpinak.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 10 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, łyżką zrobić wgłębienia w szpinaku i ziemniakach, wbić w nie jajka. Omijając żółtka, na powierzchni zapiekanki rozsypać starty na dużych oczkach żółty ser. Naczynie przykryć pokrywką lub papierem do pieczenia, ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekankę szpinakową z jajkami piec jeszcze 20-25 minut – aż jajka się zetną. Podawać po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika.
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
2 kwietnia 2020 at 16:54
Nasze też. 🙂 Starczyło na dwa obiady, ale powiedzmy sobie szczerze, mogłoby być na więcej. 🙂
Posmakujto!
1 kwietnia 2020 at 22:10
Moje smaki 🙂