Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zapiekanka szpinakowa z jajkami

Print Friendly, PDF & Email

zapiekanka szpinakowa z jajkami

Na wielkanocnym stole może pojawić się nasza dzisiejsza propozycja, czyli zapiekanka szpinakowa z jajkami. Ta prosta do zrobienia zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem i jajkami może stanowić smaczną alternatywę dla świątecznych sałatek, ma w sobie bowiem wszystko, co kojarzy się z wiosennymi świętami. Mowa tutaj o żółtym i zielonym kolorze oraz oczywiście o jajkach. 🙂

Zapiekanka szpinakowa z jajkami – składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 600 g ziemniaków
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4-5 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
  • czubek łyżeczki imbiru
  • szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do smażenia i natłuszczenia formy




Wykonanie

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do przestygnięcia, po czym obrać i pokroić w plasterki.

Szpinak opłukać, odkroić łodyżki, które następnie posiekać. Liście szpinaku przekroić na kilka części.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zeszklić. Dodać do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać.

Na tę samą patelnię wsypać łodyżki szpinaku, smażyć je 2-3 minuty, dołożyć liście szpinaku. Całość smażyć jeszcze kilka minut, aż liście się skurczą i zmienią kolor na ciemnozielony. Wlać kremówkę, wymieszać, doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, chili, solą i pieprzem. Gotować 5 minut.

Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem, wyłożyć plastry ziemniaków, oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie rozprowadzić przygotowany wcześniej szpinak.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 10 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, łyżką zrobić wgłębienia w szpinaku i ziemniakach, wbić w nie jajka. Omijając żółtka, na powierzchni zapiekanki rozsypać starty na dużych oczkach żółty ser. Naczynie przykryć pokrywką lub papierem do pieczenia, ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekankę szpinakową z jajkami piec jeszcze 20-25 minut – aż jajka się zetną. Podawać po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika.




zapiekanka szpinakowa z jajkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zapiekanka szpinakowa z jajkami
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    2 kwietnia 2020    

    Nasze też. 🙂 Starczyło na dwa obiady, ale powiedzmy sobie szczerze, mogłoby być na więcej. 🙂

  2. 1 kwietnia 2020    

    Moje smaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *