Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa krem z pieczonych buraków

Print Friendly, PDF & Email

zupa krem z pieczonych buraków

Kilka dni temu, podczas pieczenia mięsa upiekliśmy także czerwone buraczki z zamiarem ugotowania zupy krem z pieczonych buraków. Z racji zimowej aury za oknami, postanowiłam, że będzie to rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków, nie zabrakło w niej więc chili od #vegetanatur, świeżego imbiru oraz szczypty cynamonu. Wyjątkowego koloru i smaku zupa krem z pieczonych buraków nabrała po dodaniu do niej soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy.

Zupa krem z pieczonych buraków – składniki

  • 3 czerwone buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w temperaturze 180oC (z termoobiegiem). Przestudzić, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze części.

Do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotować ok. 20 minut.

W tym czasie cebulę, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać przyprawę Vegeta natur pikantna z chili oraz cynamon, wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Na patelnię dodać starte buraczki, smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas przemieszać.

Do gotujących się warzyw przełożyć zawartość patelni, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

Pomarańcze sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.

Z zupy wyłowić liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca, po czym zupę zblendować i dodać do niej sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy. Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę krem z pieczonych buraków można podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem poszetowym lub ugotowanym na twardo, grzankami albo, tak jak u nas, z kaszą pęczak ugotowaną na sypko.




zupa krem z pieczonych buraków

zupa krem z pieczonych buraków

#durszlakxvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Zupa krem z pieczonych buraków
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *