Zupa krem z pieczonych buraków

Kilka dni temu, podczas pieczenia mięsa upiekliśmy także czerwone buraczki z zamiarem ugotowania zupy krem z pieczonych buraków. Z racji zimowej aury za oknami, postanowiłam, że będzie to rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków, nie zabrakło w niej więc chili od #vegetanatur, świeżego imbiru oraz szczypty cynamonu. Wyjątkowego koloru i smaku zupa krem z pieczonych buraków nabrała po dodaniu do niej soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy.
Zupa krem z pieczonych buraków – składniki
- 3 czerwone buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 pomarańcze
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w temperaturze 180oC (z termoobiegiem). Przestudzić, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze części.
Do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotować ok. 20 minut.
W tym czasie cebulę, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać przyprawę Vegeta natur pikantna z chili oraz cynamon, wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Na patelnię dodać starte buraczki, smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas przemieszać.
Do gotujących się warzyw przełożyć zawartość patelni, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Pomarańcze sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
Z zupy wyłowić liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca, po czym zupę zblendować i dodać do niej sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy. Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę krem z pieczonych buraków można podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem poszetowym lub ugotowanym na twardo, grzankami albo, tak jak u nas, z kaszą pęczak ugotowaną na sypko.
|
#durszlakxvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Podobne przepisy
