Dyniowy chleb

Dawno nie piekliśmy domowego chleba, tęskniliśmy za jego smakiem i roznoszącym się po całym domu zapachem. Mając wolne popołudnie, postanowiliśmy upiec dyniowy chleb z dodatkiem pestek dyni i już na etapie wyrastania zachwycaliśmy się jego radosnym, pomarańczowym kolorem. Wypiek miał to, co lubimy najbardziej, czyli chrupiącą skórkę oraz miękki, puszysty środek i do pełni satysfakcji wystarczyło go posmarować jedynie masłem.
Dyniowy chleb – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 220 g puree z dyni
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki pestek dyni
|
Wykonanie
Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/2 szklanki lekko ciepłej wody (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól, wlać resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, pod koniec dodać 2 łyżki pestek dyni. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ciasto krótko wyrobić, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek, jego wierzch lekko zwilżyć mokrą dłonią. Posypać pestkami dyni i delikatnie je docisnąć. Przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na najniższy poziom zimnego piekarnika wstawić dużą blachę z ciepłą wodą, na środkowy poziom wsunąć formę z dyniowym chlebem, nastawić temperaturę 190oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.
|
Podobne przepisy
