Sernik zebra

Wszyscy miłośnicy serników powinni spróbować także sernika zebra. Jest on pieczony w warunkach innych niż wszystkie pozostałe, gdyż w piekarniku serwuje mu się gorącą parową saunę i dlatego jego konsystencja różni się od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jest ona lekka i puszysta, co sprawia, że biało-brązowy sernik rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego niecodziennie wyglądającego ciasta nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, więc warto pokusić się o upieczenie sernika zebra i zaskoczyć nim domowników lub gości.
Sernik zebra – składniki
- 1 kg sera twarogowego lub dobrej jakości z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 5 jajek wielkości M (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki kakao
- 5-6 łyżek mleka
Wykonanie
Ser twarogowy trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Ser, jajka, cukier, kremówkę i mąkę ziemniaczaną zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Odłożyć połowę masy, do reszty stopniowo wmiksować kakao i mleko.
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej środek na przemian nalewać po 2-3 łyżki obu mas serowych.
Piekarnik rozgrzać do 150oC, na jego spód wsunąć dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wstawić tortownicę. Sernik zebra piec z termoobiegiem ok. 90 minut – przy poruszaniu formą powierzchnia nie powinna być jak budyń. Po upieczeniu pozostawić go jeszcze na 30 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Magda
8 grudnia 2016 at 11:28
Śliczny jest))