Sernik zebra

M&B
Sernik zebra

Wszyscy miłośnicy serników powinni spróbować także sernika zebra. Jest on pieczony w warunkach innych niż wszystkie pozostałe, gdyż w piekarniku serwuje mu się gorącą parową saunę i dlatego jego konsystencja różni się od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jest ona lekka i puszysta, co sprawia, że biało-brązowy sernik rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego niecodziennie wyglądającego ciasta nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, więc warto pokusić się o upieczenie sernika zebra i zaskoczyć nim domowników lub gości.

Sernik zebra – składniki

  • 1 kg sera twarogowego lub dobrej jakości z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 5 jajek wielkości M (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mleka




Wykonanie

Ser twarogowy trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Ser, jajka, cukier, kremówkę i mąkę ziemniaczaną zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Odłożyć połowę masy, do reszty stopniowo wmiksować kakao i mleko.

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej środek na przemian nalewać po 2-3 łyżki obu mas serowych.

Piekarnik rozgrzać do 150oC, na jego spód wsunąć dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wstawić tortownicę. Sernik zebra piec z termoobiegiem ok. 90 minut – przy poruszaniu formą powierzchnia nie powinna być jak budyń. Po upieczeniu pozostawić go jeszcze na 30 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.




sernik zebra

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik zebra
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Magda

    8 grudnia 2016 at 11:28

    Śliczny jest))

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis