Nalewka śliwkowa

M&B
Nalewka śliwkowa

Alkohol gości u nas sporadycznie, pijemy głównie wino, które otwieramy na romantyczne kolacje lub na spokojne wieczory we dwoje. Czasami pojawia się piwo, jakoś tak „przypadkowo” otwierane podczas oglądania meczy. W tym roku, zachęceni rozmową z Kuzynką, zrobiliśmy 3 nalewki owocowe. Nalewka śliwkowa jest ostatnią i zapowiada się, że również jako ostatnia zostanie otwarta, wymaga bowiem długiego okresu dojrzewania i klarowania. W oczekiwaniu na węgierkowe smaki delektujemy się nalewką cytrynowo–imbirową.

Nalewka śliwkowa – składniki

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1 l wódki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki cukru




Przygotowanie

Śliwki umyć, usunąć pestki – kilkanaście pestek odłożyć.

Do słoja włożyć śliwki, odłożone pestki, anyż i zalać wódką, tak żeby wszystkie śliwki były przykryte. Szczelnie zamknąć, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 8 tygodni.

Po tym czasie cały alkohol zlać do butelek przez gazę, owoce zasypać cukrem. Słój oraz butelki zamknąć, ponownie odstawić w to samo miejsce na 2 tygodnie.

Powstały syrop znad owoców przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Nalewkę śliwkową rozlać do butelek i odstawić na pół roku.

Owoce można wykorzystać do upieczenia ciasta, nasze użyliśmy do pleśniaka.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Nalewka śliwkowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

4 Komentarze

  • balony na wino

    31 października 2020 at 12:23

    Ale to musi być dobre, musimy spróbować. Na razie kupiliśmy balony na wino https://alembik.eu/84-pojemniki-fermentacyjne-balony-do-wina-dymiona-na-wino i działamy razem z moim tatą. Może na święta będzie.

  • M&B

    22 lipca 2016 at 22:07

    To w tym roku koniecznie taką wypróbujemy i będziemy cierpliwie czekać na smakowite efekty. Dziękujemy za inspirację. 🙂

  • lk

    21 lipca 2016 at 18:17

    Polecam 4x4x4 czyli 4 m-ce śliwki z alkoholem, 4 m-ce odsączone śliwki z cukrem i kolejne 4 m-ce oba płyny razem. Smak o niebo lepszy. Wiem, bo próbowałam obu wersji.

  • Karmel-itka

    1 listopada 2015 at 15:56

    domowe nalewki to potęga!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis