Zupa krem z białych szparagów
Sezon na szparagi w pełni, w tym roku wykorzystujemy go na maksa, tworząc różnorodne przepisy na dania ze szparagów. Dzisiaj radzimy jak zrobić zupę krem z białych szparagów. Sekret smaku zupy krem ze szparagów tkwi w podsmażeniu warzyw na maśle, co stosujemy już od dłuższego czasu, oraz dodaniu białego wytrawnego wina. Zupa godna polecenia, więc póki szparagów jeszcze jest pod dostatkiem, warto ją ugotować. 🙂
Składniki na zupę krem z białych szparagów
- 500 g białych szparagów
- 2 średnie młode ziemniaki
- 1 l rosołu lub wywaru z warzyw
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml kremówki 30%
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.
Szparagi obrać za pomocą noża, obieraczki do warzyw lub szparagów, zaczynając 2-3 cm poniżej główki. Odciąć i wyrzucić zdrewniałe końcówki. Umyć, odciąć ok. 6 cm górnej części szparagów, resztę pokroić na 3-4 cm kawałki.
Na patelni rozpuścić połowę masła, wrzucić ziemniaki, podsmażać 10 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka, wlać wywar lub rosół, postawić i gotować na średnim ogniu.
Na patelni rozpuścić resztę masła, wsypać pokrojone łodygi szparagów, smażyć do lekkiego zezłocenia. Wlać wino, gotować, aż odparuje. Szparagi przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować do miękkości.
W tym czasie na tę samą patelnię wrzucić główki szparagów, podsmażać, aby nabrały złocistego koloru. Dodać do gotującej się zupy, gotować 5 minut, po czym główki wyjąć na talerzyk, a zupę ze szparagów zblendować i wymieszać z kremówką. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zupę krem z białych szparagów rozlać do talerzy, ułożyć główki szparagów, podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
|