Makaronowa sałatka z salami i brokułem
Na poniedziałkowe śniadanie wieczór wcześniej przygotowaliśmy pożywną makaronową sałatkę z salami, brokułem i kukurydzą. Bardzo dobre połączenie warzyw i sycącego makaronu, w sam raz na zimne dni, gdy potrzeba więcej energii. Wyszło jej więcej niż na to wyglądało, ale dzięki temu mogliśmy z sałatką makaronową rozpocząć także wtorek.
Makaronowa sałatka z salami i brokułem – składniki
- 200 g makaronu
- 1 brokuł
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g salami
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wybrany makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu, przelać dużą ilością zimnej wody, żeby przestygł i się nie skleił. Pozostawić na sicie.
Brokuł umyć, pokroić na różyczki, włożyć do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 minut. Odsączyć i przestudzić.
Kukurydzę przepłukać, pozostawić do odkapania.
Salami pokroić wg upodobania.
Łuskany słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, wymieszać z oliwą, octem winnym, cukrem i bazylią, pozostawić na kilka minut.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, makaronową sałatkę z salami i brokułem doprawić solą i pieprzem do smaku.