Klopsiki z kaczki w orientalnym stylu

Klopsiki z kaczki w orientalnym stylu to nasz przepis, który zgłaszamy do konkursu #durszlakXvegetanatur „Vegeta – Inspirowane naturą”. Od początku założenia akcji naszym pomysłem były klopsiki z kaczki, do których chcieliśmy użyć dedykowanej do kaczki mieszanki przypraw. Jednak mimo wizyt w 6 sklepach, przejrzenia ofert sklepów internetowych, nie udało nam się jej kupić. Na półkach w sklepach wypatrzyliśmy wersję podstawową i pomyśleliśmy, że będzie ona dobrą bazą do zrobienia planowanego dania. Tak więc po dodaniu odpowiednich przypraw i sosów stworzyliśmy klopsiki z kaczki w orientalnym stylu – bardzo naturalne i smakowite danie obiadowe, #inspirowanenatura. 🙂
Składniki na klopsiki z kaczki w orientalnym stylu
Klopsiki z kaczki:
- 2 uda z kaczki (ok. 600 g)
- 2 1/2 łyżeczki Vegety Natur
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- czubek noża chili
- czubek noża kurkumy
- czubek noża imbiru w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
Sos orientalny:
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 cm świeżego imbiru
- 2-3 cm świeżej papryczki chili
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- skórka starta z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 2 kapusty pak choi
- makaron ryżowy
- 1 łyżeczka Vegety Natur
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
|
Przygotowanie
Klopsiki z kaczki:
Czosnek i cebulę obrać.
Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć, usunąć kości, po czym zmielić mięso i skórę jeden raz w maszynce do mielenia mięsa. Wraz z mięsem zmielić także cebulę i czosnek.
Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą oraz Vegetą Natur. Dobrze wymieszać, następnie wbić jajko, wsypać bułkę tartą i ponownie wyrobić masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładać je na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem), wsunąć blachę i piec klopsiki z kaczki przez 20 minut.
Sos orientalny:
W tym czasie przygotować składniki sosu.
Czosnek, cebulę i imbir obrać, bardzo drobno posiekać. Drobno posiekać także chili.
Kumin i kolendrę rozgnieść w moździerzu.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy, wsypać trawę cytrynową, kumin i kolendrę, podsmażać ok. minuty. Następnie dodać cebulę, czosnek, imbir i chili, wymieszać i smażyć 5 minut na wolnym ogniu. Wlać mleczko kokosowe, wsypać kurkumę i skórkę startą z limonki, wlać sok z limonki, sos sojowy oraz sos rybny. Gotować, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku sosami lub sokiem z limonki.
Makaron ryżowy:
W garnku zagotować wodę z łyżeczką Vegety Natur, włożyć makaron ryżowy, gotować wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Grillowane kapusty pak choi:
Kaputy pak choi przekroić wzdłuż na pół, położyć je na natłuszczonej olejem kokosowym patelni do grilla, smażyć z obu stron kilka minut.
Wykonanie
Na półmisek wyłożyć kapusty pak choi, makaron ryżowy, który polać sosem w orientalnym stylu, a na wierzch dania wyłożyć klopsiki z kaczki.
Nie wiesz, gdzie kupić mleczko kokosowe i inne składniki na danie? Wyszukaj najlepszą dla siebie ofertę spośród wielu w Ceneo KUCHNIA ORIENTALNA
|
Zawsze czytamy etykiet na opakowaniach produktów, więc i tym razem wzięliśmy pod lupę produkty Vegeta Natur. Mając świadomość zawartych w nich samych naturalnych składników możemy polecić doprawianie dań naturalną i bogatą w składniki #vegetanatur.
https://www.podravka.pl/produkty/vegeta-natur-1/
Podobne przepisy
