Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek zachwyci każdego miłośnika tego rodzaju jesiennych wypieków. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Chcąc mieć pewność, że połówki jabłek nie rozpadną się podczas pieczenie, najlepiej użyć twardych odmian typu szara reneta lub szampion. Szarlotka z połówkami jabłek pięknie prezentuje się w całości, kiedy połówki jabłek ukryte pod warstwą ciasta wyglądają jak posypane śniegiem pagórki. Zaletą tej szarlotki jest także to, że łatwo się ją porcjuje, a każdy otrzymuje na talerz swój okazały kawałek ciasta z połówką jabłka.
Szarlotka z połówkami jabłek – składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 6-8 średnich jabłek
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- czubek łyżeczki kardamonu
- czubek łyżeczki imbiru
Dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie
Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć je wypukłą częścią do góry na cieście w blasze, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, kardamonem oraz imbirem.
Drugą połowę ciasta rozwałkować na wielkość nieco większą od rozmiaru blachy, położyć je na warstwie jabłek, brzegi docisnąć do dolnego ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem.
Szarlotkę z połówkami jabłek wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć, pozostawić do wystygnięcia, po czym oprószyć cukrem pudrem.
Podobne przepisy
