Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Szarlotka z połówkami jabłek

Print Friendly, PDF & Email

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek zachwyci każdego miłośnika tego rodzaju jesiennych wypieków. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Chcąc mieć pewność, że połówki jabłek nie rozpadną się podczas pieczenie, najlepiej użyć twardych odmian typu szara reneta lub szampion. Szarlotka z połówkami jabłek pięknie prezentuje się w całości, kiedy połówki jabłek ukryte pod warstwą ciasta wyglądają jak posypane śniegiem pagórki. Zaletą tej szarlotki jest także to, że łatwo się ją porcjuje, a każdy otrzymuje na talerz swój okazały kawałek ciasta z połówką jabłka.

Szarlotka z połówkami jabłek – składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

  • 6-8 średnich jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • czubek łyżeczki kardamonu
  • czubek łyżeczki imbiru

Dodatkowo:

  • cukier puder




Wykonanie

Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć je wypukłą częścią do góry na cieście w blasze, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, kardamonem oraz imbirem.

Drugą połowę ciasta rozwałkować na wielkość nieco większą od rozmiaru blachy, położyć je na warstwie jabłek, brzegi docisnąć do dolnego ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Szarlotkę z połówkami jabłek wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć, pozostawić do wystygnięcia, po czym oprószyć cukrem pudrem.




Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szarlotka z połówkami jabłek
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *