Prosty gulasz z dzika

Bardzo prosty gulasz z dzika poleca się na jesienny obiad. Tym razem przygotowaliśmy minimalistyczną i szybką wersję gulaszu z dziczyzny, w którym dodatkami są jedynie cebula oraz czosnek, a także przyprawy, które każdy powinien mieć na swojej półeczce.
Prosty gulasz z dzika – składniki
- 600 g mięsa gulaszowego z dzika
- 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki mięty
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Majeranek, oregano, cząber, miętę, czarny pieprz oraz mąkę wymieszać w miseczce.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki.
Mięso gulaszowe z dzika pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego przygotowane wcześniej przyprawy i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, partiami przesmażać na nim mięso gulaszowe, każdą partię przekładać do garnka, w którym będzie gotował się gulasz. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz rozgniecione owoce jałowca. Następnie wlać rosół lub warzywny wywar, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc płomienia i gotować pod przykryciem 2 godziny – gulasz ma jedynie lekko się gotować. Na pół godziny przed końcem gotowania można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody odparował, a gulasz zrobił się gęstszy.
Taki prosty gulasz z dzika można podawać z plackami ziemniaczanymi, kaszą gryczaną lub jęczmienną lub puree z ziemniaków.
|
Podobne przepisy
