Prosty gulasz z dzika

M&B
Prosty gulasz z dzika

Bardzo prosty gulasz z dzika poleca się na jesienny obiad. Tym razem przygotowaliśmy minimalistyczną i szybką wersję gulaszu z dziczyzny, w którym dodatkami są jedynie cebula oraz czosnek, a także przyprawy, które każdy powinien mieć na swojej półeczce.

Prosty gulasz z dzika – składniki

  • 600 g mięsa gulaszowego z dzika
  • 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki mięty
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Majeranek, oregano, cząber, miętę, czarny pieprz oraz mąkę wymieszać w miseczce.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki.

Mięso gulaszowe z dzika pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego przygotowane wcześniej przyprawy i dobrze wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, partiami przesmażać na nim mięso gulaszowe, każdą partię przekładać do garnka, w którym będzie gotował się gulasz. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz rozgniecione owoce jałowca. Następnie wlać rosół lub warzywny wywar, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc płomienia i gotować pod przykryciem 2 godziny – gulasz ma jedynie lekko się gotować. Na pół godziny przed końcem gotowania można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody odparował, a gulasz zrobił się gęstszy.

Taki prosty gulasz z dzika można podawać z plackami ziemniaczanymi, kaszą gryczaną lub jęczmienną lub puree z ziemniaków.




Prosty gulasz z dzika

Prosty gulasz z dzika

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Prosty gulasz z dzika
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis