Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto pomarańczowe z porzeczkami

Ciasto pomarańczowe z porzeczkami

Pierwsze tegoroczne pomarańcze są bardzo soczyste i pięknie pachnące. Wraz z ich pojawieniem się na paterze nabraliśmy ochoty na ciasto z pomarańczami. Wiecie, takie najprostsze, bo ucierane. Ponieważ kilka dni wcześniej zlewaliśmy nastaw z nalewki z czerwonej porzeczki, postanowiliśmy część owoców wykorzystać i dodać je do ciasta. Nie są one obowiązkowym dodatkiem, to nasze działanie w duchu zero waste, więc jeśli ich nie macie, spokojnie możecie upiec ciasto pomarańczowe bez czerwonych, owocowych kuleczek. Będzie równie pyszne. 🙂

Ciasto pomarańczowe z porzeczkami – składniki

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka wielkości L
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek z nalewki
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy




Wykonanie

Masło pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski robota kuchennego. Wsypać cukier, ucierać 10-15 minut, aż masa będzie biała i puszysta.

W tym czasie sparzyć pomarańczę, zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Czerwone porzeczki dobrze odsączyć z płynu, wymieszać je z łyżką mąki.

Do utartego masła dodawać po jednym całym jajku, ucierając masę przed dodaniem kolejnego. Następnie dodać skórkę z pomarańczy oraz stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdym dosypaniu mąki wlewać partię soku z pomarańczy. Ucierać tylko do połączenia się składników. Na koniec szpatułką wmieszać czerwone porzeczki.

Ciasto przelać do keksówki (10/30cm) wysmarowanej margaryną oraz obsypanej bułką tartą. Wyrównać jego powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem). Piec 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pomarańczowe z porzeczkami wyjąć z piekarnika, pozostawić w keksówce do wystygnięcia.

Przed podaniem ciasto można ozdobić lukrem, skórką pomarańczową, świeżymi owocami czerwonej porzeczki lub owocami z nalewki.




Ciasto pomarańczowe z porzeczkami

Ciasto pomarańczowe z porzeczkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto pomarańczowe z porzeczkami
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    3 grudnia 2021    

    Bardzo nas to cieszy. 🙂 Zamiast porzeczek z nalewki można też dać świeże owoce porzeczki. 🙂

  2. 3 grudnia 2021    

    Ciasto wygląda niezwykle zachęcająco i wjedzie na nasz świąteczny stół w miejsce tradycyjnego keksa 😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.