Ciasto pomarańczowe z porzeczkami

Pierwsze tegoroczne pomarańcze są bardzo soczyste i pięknie pachnące. Wraz z ich pojawieniem się na paterze nabraliśmy ochoty na ciasto z pomarańczami. Wiecie, takie najprostsze, bo ucierane. Ponieważ kilka dni wcześniej zlewaliśmy nastaw z nalewki z czerwonej porzeczki, postanowiliśmy część owoców wykorzystać i dodać je do ciasta. Nie są one obowiązkowym dodatkiem, to nasze działanie w duchu zero waste, więc jeśli ich nie macie, spokojnie możecie upiec ciasto pomarańczowe bez czerwonych, owocowych kuleczek. Będzie równie pyszne. 🙂
Ciasto pomarańczowe z porzeczkami – składniki
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka wielkości L
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka czerwonych porzeczek z nalewki
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
|
Wykonanie
Masło pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski robota kuchennego. Wsypać cukier, ucierać 10-15 minut, aż masa będzie biała i puszysta.
W tym czasie sparzyć pomarańczę, zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Czerwone porzeczki dobrze odsączyć z płynu, wymieszać je z łyżką mąki.
Do utartego masła dodawać po jednym całym jajku, ucierając masę przed dodaniem kolejnego. Następnie dodać skórkę z pomarańczy oraz stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdym dosypaniu mąki wlewać partię soku z pomarańczy. Ucierać tylko do połączenia się składników. Na koniec szpatułką wmieszać czerwone porzeczki.
Ciasto przelać do keksówki (10/30cm) wysmarowanej margaryną oraz obsypanej bułką tartą. Wyrównać jego powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem). Piec 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pomarańczowe z porzeczkami wyjąć z piekarnika, pozostawić w keksówce do wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można ozdobić lukrem, skórką pomarańczową, świeżymi owocami czerwonej porzeczki lub owocami z nalewki.
|
Podobne przepisy






4 Komentarze
M&B
25 października 2022 at 22:56
Bardzo się cieszymy, że ciasto odmieniło Twój dzień. 🙂 Rzeczywiście robi się je bardzo prosto, świetnie smakuje i pięknie pachnie. 🙂
Panna_Be
25 października 2022 at 13:23
Mam kiepski piekarnik, słaby mikser i piekłam w dniu, kiedy nic nie szło po mojej myśli, a jednak mimo to ciasto udało mi się fantastycznie i wszyscy w domu są nim zachwyceni i nie chodzi o te owoce z nalewki! 😉 Już drukuję przepis, bo nie mogę go zgubić! Dzięki 🙂
M&B
3 grudnia 2021 at 22:39
Bardzo nas to cieszy. 🙂 Zamiast porzeczek z nalewki można też dać świeże owoce porzeczki. 🙂
@podjablonia
3 grudnia 2021 at 21:34
Ciasto wygląda niezwykle zachęcająco i wjedzie na nasz świąteczny stół w miejsce tradycyjnego keksa 😋