Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną

M&B
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną

Kiedy na Instagramie pytaliśmy Was, jakie dania z Waszego regionu polecacie, pojawiła się propozycja babki ziemniaczanej ze słoniną. Ponieważ są to nasze smaki, dość szybko wykorzystaliśmy ten pomysł, używając wędzonej słoniny, która nadała tej potrawie dymnego aromatu. Jedząc to danie pochodzące z Podlasia, doszliśmy do wniosku, że do zrobienia bardzo smacznych potraw nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Wystarczą dobre ziemniaki oraz wyroby masarskie, aby babka ziemniaczana z wędzoną słoniną zachwyciła także i Wasze podniebienia. 🙂

Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do formy




Wykonanie

Ze słoniny odciąć skórę, następnie słoninę pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć na średnim ogniu.

Boczek i kiełbasę również pokroić w dużą kostkę, dołożyć do smażącej się słoniny.

Czosnek obrać, pokroić na plasterki, cebule obrać, pokroić w kostkę, oba składniki przesypać na patelnię do podsmażonego mięsa. Dodać wędzoną paprykę, mielony kminek, majeranek, gałkę muszkatołową, imbir oraz chili, wymieszać. Smażyć, od czasu do czasu mieszając do zeszklenia się cebuli. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do startych ziemniaków dodać jajka oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Następnie dołożyć zawartość patelni, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Keksówkę (10/30 cm) natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę ziemniaczaną z dodatkami, wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 90 minut – po godzinie keksówkę przykryć papierem do pieczenia.

Po upieczeniu babka ziemniaczana z wędzoną słoniną jest gotowa do spożycia. Jednak jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, gdy pozostawi się ją w formie do całkowitego wystygnięcia, po czym schowa do lodówki, aby dobrze stężała. Wtedy po wyjęciu z formy można ją pokroić na plastry i podsmażyć na patelni.




Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną

Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną

Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis