Wiosenna sałatka z brokułami

Wiosenna sałatka z brokułami to kolorowa, lekka i smaczna propozycja na lekkie śniadanie lub kolację. Kilka jajek od szczęśliwej kurki, krótko gotowany, chrupiący brokuł są podstawą tej prostej i szybkiej do zrobienia sałatki. Do tej bazy dołożyliśmy pomidorki koktajlowe i ser kozi, ale jeśli nie lubicie jego smaku, można go zastąpić np. fetą lub podsmażonym serem halloumi.
Wiosenna sałatka z brokułami – składniki
- 1 brokuł
- 5 jajek
- 100 g sera koziego dojrzewającego
- 1 pęczek rzodkiewki
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
|
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, a po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki.
Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i octu, gotować 2 minuty. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Z rzodkiewek odciąć listki oraz ogonki, opłukać i pokroić na ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe opłukać, przekroić na pół.
Na suchą patelnię wsypać nasiona słonecznika i kawałki orzechów włoskich, uprażyć.
Ser kozi pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszać śmietanę, majonez, oliwę oraz musztardę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na półmisek wyłożyć wszystkie składniki sałatki, posypać słonecznikiem i orzechami, polać przygotowanym wcześniej sosem.
Wiosenna sałatka z brokułami najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
|
Podobne przepisy
