Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Wiosenna sałatka z brokułami

Wiosenna sałatka z brokułami

Wiosenna sałatka z brokułami to kolorowa, lekka i smaczna propozycja na lekkie śniadanie lub kolację. Kilka jajek od szczęśliwej kurki, krótko gotowany, chrupiący brokuł są podstawą tej prostej i szybkiej do zrobienia sałatki. Do tej bazy dołożyliśmy pomidorki koktajlowe i ser kozi, ale jeśli nie lubicie jego smaku, można go zastąpić np. fetą lub podsmażonym serem halloumi.

Wiosenna sałatka z brokułami – składniki

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, a po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki.

Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i octu, gotować 2 minuty. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

Z rzodkiewek odciąć listki oraz ogonki, opłukać i pokroić na ćwiartki.

Pomidorki koktajlowe opłukać, przekroić na pół.

Na suchą patelnię wsypać nasiona słonecznika i kawałki orzechów włoskich, uprażyć.

Ser kozi pokroić na mniejsze kawałki.

W miseczce wymieszać śmietanę, majonez, oliwę oraz musztardę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Na półmisek wyłożyć wszystkie składniki sałatki, posypać słonecznikiem i orzechami, polać przygotowanym wcześniej sosem.

Wiosenna sałatka z brokułami najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.




Wiosenna sałatka z brokułami

Wiosenna sałatka z brokułami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wiosenna sałatka z brokułami
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

REKLAMA