Jajka faszerowane pastą z buraczków

M&B
Jajka faszerowane pastą z buraczków

Pomysł na jajka faszerowane pastą z buraczków przyszedł nam do głowy, gdy oglądaliśmy zdjęcia wielkanocnych jajek zrobionych w poprzednich latach. Wtedy też zwróciliśmy uwagę na różowe jajka farbowane sokiem z buraków i pomyśleliśmy, że tym razem możemy zrobić jajka z buraczanym nadzieniem. Aby ułatwić przygotowanie takich jajek, użyliśmy gotowanych buraków kupionych w sklepie.

Jajka faszerowane pastą z buraczków – składniki

  • 6 jajek
  • 1 ugotowany burak
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Jajka faszerowane pastą z buraczków najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem, gdyż zrobione wcześniej zaczną się barwić sokiem z buraków. Samą pastę można zrobić już dzień wcześniej.

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia.

Buraka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miseczki. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać do nich startego buraka, chrzan, majonez i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Nadzienie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Na połówki jajek nakładać porcję nadzienia i układać na półmisku.




Jajka faszerowane pastą z buraczków

Jajka faszerowane pastą z buraczków

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jajka faszerowane pastą z buraczków
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis