Jajka faszerowane pastą z buraczków
Pomysł na jajka faszerowane pastą z buraczków przyszedł nam do głowy, gdy oglądaliśmy zdjęcia wielkanocnych jajek zrobionych w poprzednich latach. Wtedy też zwróciliśmy uwagę na różowe jajka farbowane sokiem z buraków i pomyśleliśmy, że tym razem możemy zrobić jajka z buraczanym nadzieniem. Aby ułatwić przygotowanie takich jajek, użyliśmy gotowanych buraków kupionych w sklepie.
Jajka faszerowane pastą z buraczków – składniki
- 6 jajek
- 1 ugotowany burak
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Jajka faszerowane pastą z buraczków najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem, gdyż zrobione wcześniej zaczną się barwić sokiem z buraków. Samą pastę można zrobić już dzień wcześniej.
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia.
Buraka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miseczki. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać do nich startego buraka, chrzan, majonez i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Nadzienie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na połówki jajek nakładać porcję nadzienia i układać na półmisku.
|