Żytni chleb

Ponownie wróciliśmy do pieczenia domowego pieczywa – tym razem zdecydowaliśmy się na żytni chleb na świeżych drożdżach. Z prawie pół kilograma mąki otrzymaliśmy kształtny bochenek, który chciało się od razu zjeść. Żytni chleb różni się od wypiekanego tylko z pszennej mąki, ponieważ nie wyrasta tak szybko, jest bardziej zwarty i mniejszy. Z przyjemnością zasiedliśmy do śniadania, stawiając na stole świeży, pachnący i chrupiący chleb z mąki żytniej oraz pasujące do niego dodatki.
Żytni chleb – składniki
- 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki wody
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 50 g płatków owsianych
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać szklankę ciepłej wody (ok. 30oC), wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostałą wodę, sól, płatki owsiane oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć je ściereczką i pozostawić na 90 minut w cieple.
Na blat oprószony żytnią mąką wyłożyć ciasto, krótko je zagnieść i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować z niego bochenek. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180oC, na dolny poziom wsunąć blachę z gorącą wodą, na środek blachę z chlebem. Piec z termoobiegiem ok. 60 minut.
Po upieczeniu żytni chleb od razu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
8 lutego 2021 at 14:09
Tak, można użyć mąki orkiszowej. Pozdrawiamy i smacznego. 🙂
rysiaa
8 lutego 2021 at 12:30
czy mogę zamienić na mąkę orkiszową pełnoziarnistą 2000 pozdrawiam!