Sałatka z makaronem orzo i szynką
Prosta i szybka sałatka z makaronem orzo i szynką to propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać długiego czasu w kuchni, ale lubią cieszyć się kolorowymi i smacznymi daniami. Makaron orzo, zwany też kritharaki, jest ostatnio naszym ulubionym makaronem, z którym robimy sałatki. Zazwyczaj mamy kilka opakowań kupionych podczas greckiego tygodnia, ale w razie jego braku w tym przepisie dobrze sprawdzi się także makaron w kształcie muszelek.
Sałatka z makaronem orzo i szynką – składniki
- 250 g makaronu orzo
- 250 g szynki
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 kiszone ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Szynkę pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Czerwoną paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i także pokroić w kostkę.
Szczypiorek opłukać, posiekać.
W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, musztardę oraz oliwę.
Do miski wsypać wcześniej przygotowane składniki sałatki, wymieszać je z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.