Warstwowy sernikomakowiec
Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia nasze myśli coraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec, którym podzielimy się z Bliskimi. Można powiedzieć, że to świąteczne ciasto z serem i makiem połączy nasze wigilijne stoły. 🙂
Składniki na warstwowy sernikomakowiec
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 125 g cukru
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Masa makowa:
- 400 g niebieskiego maku
- 70 g migdałów
- 70 g rodzynek
- 70 g suszony śliwek
- 70 g kandyzowanych skórek pomarańczy
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 3 jajka
- 25 g masła
- 3 łyżki miodu
- kilka kropelek olejku migdałowego
Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka rumu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę.
Masa makowa:
Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę.
Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia.
Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki.
Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka, dodać masło i miód, podgrzewać na małym ogniu, aż masło i miód się rozpuszczą. Wsypać odciśnięte rodzynki, migdały, śliwki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszać. Odstawić z ognia, pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, biała masę. Delikatnie wmieszać w masę makową.
Masa serowa:
Ser, jajka, cukier, kremówkę oraz rum umieścić w misie robota, zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Przesiać mąkę ziemniaczaną, wmieszać ją drewnianą łyżką.
Wykonanie
Kruche ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim dno blachy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić połowę masy makowej, na niej połowę masy serowej, następnie małymi porcjami wykładać masę makową i delikatnie wyrównać jej powierzchnię, na koniec rozprowadzić resztę masy serowej.
Warstwowy sernikomakowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 90 minut – na ostatnie 30 minut ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Seromakowiec przechowywać w chłodnym miejscu.
|
3 Komentarze
M&B
29 listopada 2021 at 10:00
Tak, można użyć gotowej masy makowej. Można też dodać do niej bakalie i orzechy, aby była jeszcze bardziej „na bogato”. Nie używamy gotowych mas, dlatego nie wiemy, która jest najlepsza. Pozdrawiamy i życzymy udanego wypieku. 🙂
Asia
28 listopada 2021 at 17:34
Czy do masy makowej można użyć maku z puszki? Jeżeli tak to, ktory Pani poleca?
Zoska
21 grudnia 2018 at 19:05
Będę robiła na te święta. Pięknie wygląda i mam nadzieję, że i u mnie będzie podobnie.