Warstwowy sernikomakowiec

M&B
Warstwowy sernikomakowiec

Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia nasze myśli coraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec, którym podzielimy się z Bliskimi. Można powiedzieć, że to świąteczne ciasto z serem i makiem połączy nasze wigilijne stoły. 🙂

Składniki na warstwowy sernikomakowiec

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Masa makowa:

Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę.

Masa makowa:

Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę.

Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia.

Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki.

Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka, dodać masło i miód, podgrzewać na małym ogniu, aż masło i miód się rozpuszczą. Wsypać odciśnięte rodzynki, migdały, śliwki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszać. Odstawić z ognia, pozostawić do wystygnięcia.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, biała masę. Delikatnie wmieszać w masę makową.

Masa serowa:

Ser, jajka, cukier, kremówkę oraz rum umieścić w misie robota, zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Przesiać mąkę ziemniaczaną, wmieszać ją drewnianą łyżką.

Wykonanie

Kruche ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim dno blachy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić połowę masy makowej, na niej połowę masy serowej, następnie małymi porcjami wykładać masę makową i delikatnie wyrównać jej powierzchnię, na koniec rozprowadzić resztę masy serowej.

Warstwowy sernikomakowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 90 minut – na ostatnie 30 minut ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Seromakowiec przechowywać w chłodnym miejscu.




warstwowy sernikomakowiec

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Warstwowy sernikomakowiec
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

3 Komentarze

  • M&B

    29 listopada 2021 at 10:00

    Tak, można użyć gotowej masy makowej. Można też dodać do niej bakalie i orzechy, aby była jeszcze bardziej „na bogato”. Nie używamy gotowych mas, dlatego nie wiemy, która jest najlepsza. Pozdrawiamy i życzymy udanego wypieku. 🙂

  • Asia

    28 listopada 2021 at 17:34

    Czy do masy makowej można użyć maku z puszki? Jeżeli tak to, ktory Pani poleca?

  • Zoska

    21 grudnia 2018 at 19:05

    Będę robiła na te święta. Pięknie wygląda i mam nadzieję, że i u mnie będzie podobnie.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis