Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit jest ciastem bez pieczenia, które zawsze się udaje i świetnie smakuje. Swego czasu u mnie w domu było ono bardzo często robione i zawsze z taką samą chęcią i apetytem zjadane. Przepis pochodzi z serwisu „wielkieżarcie” i zagościł tam w 2004 roku. Dzisiaj, przeglądając liczne przepisy na ciasto 3 bit, można zauważyć, że wiele w składnikach i wykonaniu się zmieniło, ale z pewnością każda wersja smakuje równie słodko i trudno jest się oprzeć kolejnej porcji.
Ciasto 3 bit – składniki
- 1 duże opakowanie krakersów (180g)
- 2 duże opakowanie herbatników (400g)
Masa budyniowa:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 litr mleka
- 200 g masła
Masa śmietankowa:
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Masa krówkowa:
- 1 puszka masy krówkowej
Dodatkowo:
- kilka kostek gorzkiej czekolady
|
Przygotowanie
Masa budyniowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wmieszać mąkę krupczatkę. Masę przelać do dużego garnka.
Mleko zagotować z masłem. Na ogień postawić garnek z żółtkami i mąką, do niego od razu powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując lub energicznie mieszając trzepaczką, aby masa budyniowa nie miała grudek. Gotować, aż całość zgęstnieje i będzie konsystencji budyniu. Przykryć folią spożywczą, odstawić do przestygnięcia.
Masa śmietankowa:
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aby się rozpuściła i odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmiksować cukier puder. 2 łyżki ubitej kremówki połączyć z żelatyną, następnie stopniowo dodawać tę masę do pozostałej kremówki i krótko, ale dokładnie zmiksować.
Wykonanie
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać przestudzoną masę budyniową i ponownie ułożyć herbatniki. Na ciastkach równomiernie rozprowadzić masę krówkową, a na niej rozłożyć krakersy, następnie wyłożyć masą śmietankową i całość wykończyć, ścierając na ciasto gorzką czekoladę.
Ciasto 3 bit bez pieczenia wstawić do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki i krakersy zwilgotniały, a obie masy dobrze stężały.
|
Podobne przepisy





