Tarta jabłkowo-rabarbarowa

Będąc ostatnio na bazarku, rozglądaliśmy się za smacznymi owocami na ciasto, a ponieważ trwa sezon na rabarbar, kupiliśmy kilka czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami, którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny, a pozostałe pomysły także wykorzystamy i chętnie się nimi podzielimy. 🙂
Tarta jabłkowo-rabarbarowa – składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
Pianka z bezy:
- 4 białka (z jajek wielkości L)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- 3 łyżki bułki tartej
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Jabłka i rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, wsypać 4 łyżki cukru, wymieszać, pozostawić na 15-20 minut. Po tym czasie owoce przełożyć na sitko, ponownie zostawić na 15-20 minut, żeby sok odkapał.
Pianka z bezy:
Białka schłodzić w lodówce, następnie dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier puder, dalej ubijając. Gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, wlać łyżkę soku z cytryny, zmiksować.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć za pomocą wałka do natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec na złoty kolor ok. 10 minut.
Odsączone owoce wymieszać z bułką tartą, rozłożyć równomiernie na upieczonym cieście. Na górę wyłożyć ubite białka.
Tartę jabłkowo-rabarbarową wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC (z termoobiegiem), piec ok. 35 minut.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Aśka P..
12 czerwca 2018 at 16:35
Rabarbar i jabłka? Muszę spróbować takiego połączenia.
Fajny pomysł z tym wałkiem do przenoszenia ciasta, wykorzystam.