Gotowany sernik piernikowy

M&B
Gotowany sernik piernikowy

Komu kawałek serniczka na talerzyk? 🙂 Tradycyjny pieczony, na zimno, a może gotowany? Wszystkie najpyszniejsze znajdziecie oczywiście u nas, możecie poszukać tutaj. A tymczasem dzisiaj zapraszamy na przepyszny, świąteczny, miodowo-piernikowy sernik gotowany. Tyle już robiłam pierników, że kiedyś pomyślałam o tym, że masa, która jest ich bazą, może być także bazą do innych słodkości. Bartek kupił ser w wiaderku, więc pomyślałam, dlaczego by nie spróbować zrobić serniczka? Na pieczenie nie było już czasu, pojawił się więc pomysł na gotowany sernik piernikowy. Godzinka pracy w kuchni i serniczek można było wstawiać do lodówki. Następnego dnia cieszyliśmy się wybornym miodowo-piernikowym smakiem serniczka z lekką nutką pomarańczy. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik, ten bardzo polecamy – jest przepyszny. 🙂

Gotowany sernik piernikowy – składniki

  • 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 100 g miodu
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka starta z pomarańczy
  • 4 jajka wielkości L w temperaturze pokojowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 ml mleka
  • 500 g herbatników czekoladowych

Polewa czekoladowo-miodowa:

  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mleka






Wykonanie

Blaszkę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie warstwę herbatników.

Do garnka włożyć masło, dodać miód oraz cukier trzcinowy, wsypać przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się rozpuściły, uważając, aby masy nie zagotować.

Garnek nadal trzymać na ogniu i do ciepłej masy dodawać porcjami ser z wiaderka, po każdym dodaniu ser dobrze wmieszać. Następnie wmieszać skórkę startą z wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy.

W dalszej kolejności wbijać po jednym jajku, każde przed dodaniem następnego dobrze wmieszać.

W naczyniu rozprowadzić budynie w 200 ml mleka, wlać do serowej masy i dobrze wmieszać. Gotować na średnim ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Cały czas należy ją mieszać, aby nie przywarła do dna i się nie przypaliła.

Połowę masy piernikowej wylać na herbatniki rozłożone na blaszce, ułożyć na nich drugą warstwę czekoladowych herbatników. Na nie wylać resztę piernikowego budyniu, a na nim ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Odstawić w chłodne miejsce.

Polewa czekoladowo- miodowa:

Do garnka włożyć margarynę, dodać kakao, miód oraz mleko. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Odstawić na kilkanaście minut, aby polewa lekko stężała.

Gdy polewa będzie już chłodna rozprowadzić ją na wierzchu gotowanego sernika. Sernik włożyć do lodówki na kilkanaście godzin, aby masa dobrze stężała. Podawać po wyjęciu z lodówki, dobrze schłodzony.

Gotowany sernik piernikowy można dodatkowo ozdobić np. kawałkami czekolady, cukrowymi posypkami, świeżymi lub suszonymi owocami.





Gotowany sernik piernikowy

Gotowany sernik piernikowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gotowany sernik piernikowy
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    13 lutego 2022 at 12:21

    To było najlepsze zeszłoroczne świąteczne ciasto. 🙂

  • Kuchnia Poradzimy24

    9 lutego 2022 at 17:03

    Świetny przepis na pyszny deser! Gratulacje 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis