Ciasto Kubuś
Ciasto Kubuś uzupełnia nasz zbiór przepisów o kolejne lubiane, popularne i proste do wykonania ciasto. Wersji ciasta Kubuś w Internecie jest wiele, my dokładamy coś od siebie i prezentujemy Wam efekt naszych starań. Ciasto z soku Kubuś doskonale sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci (należy wtedy pominąć pomarańczówkę), jak i podczas rodzinnych spotkań czy uroczystości. Ponieważ jest ono lekkie, soczyste i mało słodkie, z pewnością znajdzie wielu amatorów i szybko zniknie z talerzy. 🙂
Ciasto Kubuś – składniki
Biszkopt:
- 3 jajka wielkości L
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Masa z Kubusia:
- 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego)
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki drobnego cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
Poncz do nasączenia:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki pomarańczówki lub 2 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo:
- kilka kostek gorzkiej czekolady
|
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec, dodając po łyżce, wmiksować cukier puder. Na niskich obrotach miksera pojedynczo dodawać żółtka, każde dokładnie wmiksować przed dodaniem kolejnego. Do ubitej masy z jajek delikatnie wmieszać obie przesiane mąki.
Ciasto wylać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać jego powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem ok. 20 minut, do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Poncz pomarańczowy:
W szklance wymieszać sok z pomarańczy z pomarańczówką lub wodą.
Masa z Kubusia:
Z soku Kubuś odlać szklankę płynu, rozrobić w nim proszki budyniowe. Do garnka przelać pozostały sok, zagotować go, wlać rozrobione budynie, rozmieszać, ponownie zagotować, często mieszając trzepaczką. Gotować, aż budyń zgęstnieje, zestawić z ognia, na jego powierzchni położyć folię spożywczą. Pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, dalej miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Krem śmietankowy:
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę, pozostawić do lekkiego stężenia.
Krem śmietankowy zacząć przygotowywać, gdy na cieście będzie wyłożona masa budyniowa z Kubusia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, po czym wmieszać powoli wlewaną tężejącą galaretkę.
Wykonanie
Biszkopt nasączyć pomarańczowym ponczem, wyłożyć na niego masę z Kubusia, wstawić do lodówki. Gdy krem śmietankowy będzie gotowy , wyjąć ciasto z lodówki i rozprowadzić na nim równą warstwę kremu. Ponownie wstawić do lodówki, aby masy stężały.
Przed podaniem ciasto Kubuś ozdobić startą czekoladą.
|