Makówki pieczone

Świąteczne makówki pojawiły się na naszym blogu dzięki Mamie Bartka, która co roku robi je u siebie w domu, a nam zdradziła na nie swój przepis. W tym roku po raz pierwszy zrobiliśmy makówki pieczone, które można uznać za szybszą i prostszą wersję makowca. Nam pieczone makówki posmakowały i myślimy, że w śląskich domach także znalazłyby uznanie. 🙂
Makówki pieczone – składniki
- 2 chałki
- 200 g maku niebieskiego niemielonego
- 150 g bakalii (morele, rodzynki, żurawina)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów w płatkach
- 1 1/2 l mleka
- 100 g miodu
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- masło do posmarowania formy
Wykonanie
Mak zalać gorącą wodą, tak aby woda była kilka centymetrów powyżej ziarenek maku. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mak odcedzić, trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.
Bakalie oraz orzechy laskowe posiekać na mniejsze kawałki.
Mak przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać posiekane bakalie i orzechy włoskie oraz migdały w płatkach. Podgrzewać na niewielkim ogniu 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym wmieszać miód, jajka oraz aromat migdałowy – masa makowa nie może być zbyt gorąca, aby jajka się nie ścięły.
Chałki pokroić na jednocentymetrowe kromki.
Żaroodporną formę posmarować masłem i posypać łyżką cukru trzcinowego. Ułożyć warstwę chałki, zalać ją połową masy makowej, następnie ułożyć drugą warstwę chałki i ją także zalać masą makową. Na wierzchu rozsypać 1-2 łyżki cukru trzcinowego.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut. Po upieczeniu makówki wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Makówki pieczone podawać na zimno, można je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić kandyzowanymi owocami.
Podobne przepisy





