Kofty z jagnięciny

Gdy Bartek przyniósł ze sklepu mięso mielone z jagnięciny, od razu wiedziałam, że zrobimy z niego kofty, czyli bliskowschodnie pulpety. Od dobrze nam znanych kotletów mielonych odróżnia je nie tylko kształt, ale także bogactwo orientalnych przypraw użytych do doprawienia mięsa mielonego. Na szczęście mięso mielone wystarczy tylko uformować w podłużny wałek i nabić na patyk do grilla, a przyprawy są dostępne w każdym sklepie. To sprawia, że nie trzeba iść do orientalnej restauracji, aby spróbować aromatycznej i wyrazistej kofty z jagnięciny.
Kofty z jagnięciny – składniki
- 400 g mięsa mielonego z jagnięciny
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy
|
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Do miski włożyć mielone mięso z jagnięciny, dodać wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę, oliwę i posiekaną kolendrę oraz miętę. Następnie wyrobić na gładką masę.
Dłońmi zamoczonymi w oliwie formować podłużne kofty, nabijać je na długie patyczki do grilla.
Kofty z jagnięciny smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Kofty z mielonego mięsa świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.
|
Podobne przepisy
